Plopsaland De Panne

Melipark

1rightarrow.png Zie Melipark voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1932 werd het park gesticht door Albéric Florizoone, bekend van de honingfabrikant Meli; het heette toen Melipark. In die tijd waren educatieve shows met bijen (waarbij Albéric zich liet steken), dieren en een speeltuin de belangrijkste attracties. In 1952 opende het sprookjesbos. Het park trok vooral veel kustgangers en Noord-Fransen aan. Indertijd spectaculaire ritten, zoals het Apirama (de Wereld van de Bijtjes) werden geopend. In de jaren '90 verloor het park aan populariteit en bezoekers. De familie Florizoone verkocht eind 1999 het park aan Studio 100 samen met VTM. Albéric Florizoone werd na zijn dood opgenomen in de IAAPA Hall Of Fame, die alle belangrijke pioniers van de pretparkindustrie samenbrengt. Hij vertoeft er in het gezelschap van onder anderen Walt Disney.

[bewerken] Plopsaland De Panne

Plop's Hamburger Restaurant

Op 29 april 2000 opende het park de deuren met vele veranderingen en nieuwigheden zoals een gigantische paddenstoel die dienst doet als Plop's Hamburger Restaurant. Een van de belangrijkste veranderingen was het Apirama. Alle bijen verdwenen er en maakten plaats voor de kabouters uit de populaire reeks Kabouter Plop. Deze attractie heet nu: Het Bos van Plop.

Het volgende seizoen (2001) werden enkele "foutjes" weggewerkt zoals het tekort aan horeca en parkeerplaats. Het tekort aan horeca werd eenvoudig opgelost door de opening van een nieuw restaurant: Wizzy's Fornuis. De nieuwe attracties van dat jaar zijn Storm op Zee en De Dansende Fonteinen.

In 2002 reden de Tractors van Big en Betsy voor het eerst uit. Ook luistert Plopsaland naar de mening van de bezoekers d.m.v een enquête.

In 2004 werd De Draak geopend. Deze vlammende achtbaan staat in een totaal vernieuwde Kasteelzone waar in het nieuwe kasteel ook een nieuwe winkel (De Kasteelwinkel), restaurant (De Gouden Wafel) en sanitairblok te vinden zijn. De Draak raast enkele keren voorbij De Boomstammetjes (voorheen Het kasteel van Koning Samson en Splash).

Bumba kreeg in seizoen 2005 een eigen show in het Kleine Theater. Dansen en swingen op allerhande liedjes van K3, Spring en de SixTeens kon men in de Kinderdisco, later Disco BemBem. Voor de kleinsten opende er in de hoeve van Big en Betsy De Tuin van Big. De Brandweer en De Carrousel openden dan weer op de Kermis van Samson en Gert.

Springflyer

In 2006 werden twee spectaculaire attracties aan het park toegevoegd: een Duitse Mack SuperSplash, die de naam SuperSplash kreeg, en een Starflyer van ongeveer 70 meter hoog. Ze zijn allebei uniek in België. De SuperSplash kreeg een plaatsje in de totaal vernieuwde Piratenzone. Het is een zogenaamde waterachtbaan, een combinatie van een achtbaan en een splash. Ook Piet Piraat en zijn kornuiten bevinden zich in de Piratenzone en voor kleine kinderen de Bumperboats, kleine bootjes in ondiep water. Begin mei 2006 opende de SpringFlyer, genoemd naar de bekende muziekgroep Spring. Op 10 en 11 juni 2006 werd een groot feest gegeven voor het tienjarig bestaan van Studio 100. Het K3-museum werd geopend.

In 2006 werd het logo veranderd en sindsdien heet het pretpark voluit Plopsaland De Panne. In 2009 is op de achtergrond van het logo de rails van een achtbaan, verwijzend naar de nieuwe attractie Anubis: The Ride, bijgetekend.

In 2007 werd vooral gekeken naar de iets kleinere kinderen. De Ploptuin werd vernieuwd met 3 nieuwe attracties. De Emmer, De Kikkers en De Konijntjes zijn een groot succes. Ook werden enkele nieuwe horeca-punten toegevoegd zoals Plops IJskraampje, IJs en Snoep Kraampje, Friedas Corner, Holandsche Gebakkraam, Pannenkoekenhuisje en de Springmobiel. Er zijn ook nieuwe evenementen: Ketnet Freezzz (hiervoor is Plopsaland De Panne in de winter open), Sinterklaas en de K3-Prinsessendagen.

In 2008 werd het park grotendeels gerenoveerd. Er kwamen vier nieuwe attracties: De Jetski's en De Vliegende Fietsen van Mega Mindy zijn een groot succes. Voor de allerkleinsten werd naast Het bos van Plop een kleine speeltuin aangelegd: De Bumbaspeeltuin. Ook De draaimolen, een kleinere versie van De Carrousel, is nieuw in het park. Aan de attractie De Rollerskater van Wizzy en Woppy werd een reuzegroot rek geplaatst, zodat het lijkt alsof de bezoekers zo klein zijn als Wizzy, Woppy en hun maatjes. De ingang is verkleind, zodat het inkomplein groter wordt. Een groot gedeelte aan de rechterkant van de inkom is afgesloten, waaronder de fotostand. In juni 2008 werd tevens de nieuwe ingang en de nieuwe Plopsa-winkel geopend, aan de linkerkant van het park, met de grote deur. In het begin van het park staat De Carrousel. Waar De Carrousel vroeger stond (voor de grote tent) staat nu De Balloon Race. Op de plaats van De Balloon Race staat De Draaimolen voor de allerkleinsten.

Disco BemBem werd vervangen door het K3 Museum, dat van locatie veranderde. De attractie Space verhuisde naar een ander pretpark, in de plaats kwam het horeca-punt Hollandsche Gebakkraam. Voor de attracties van Mega Mindy is ook een nieuw horeca-punt geplaatst: De Fonkel-mobiel. Aan de inkom van het vroegere Sprookjesbos werd een resterend hutje omgetoverd tot een inkijkhuisje waar men aan de hand van een video kan zien hoe het Melipark er vroeger uitzag. Tevens liggen hier enkele bijen uit het vroegere Apirama (nu Het bos van Plop) en poppen uit het vroegere sprookjesbos.

Op 28 mei 2008 nam Plopsaland De Panne een nieuwe ingang in gebruik. Het nieuwe ingangsplein is voor Plopsaland een laatste belangrijke stap in de omvorming van het oude Melipark tot Plopsaland en tegelijk een eerste opstap naar het Plopsaland Resort, dat onder meer wordt uitgebreid met een hotel. De zes miljoen euro kostende nieuwe entree heeft een twaalf meter hoge deur die altijd op een kier zal staan als blikvanger, omzoomd door zes sokkels met gouden beelden van de belangrijkste Studio 100-figuren: Samson, Kabouter Plop, Piet Piraat, Bumba, Woppy en Mega Mindy. De entree geeft uit op de nieuwe Plopsaboulevard, een overdekte straat waar onder meer de nieuwe gastenservice en de grootste Studio 100-winkel van de Benelux te vinden zijn. Om de opening van de nieuwe ingang te vieren, plaatste Plopsaland het grootste springkasteel van België in het park.

Op 4 april 2009 opende Plopsaland zijn tiende seizoen met de komst van Anubis: The Ride, een achtbaan van de fabrikant Gerstlauer. De achtbaan bestaat uit een horizontale lancering waarbij de wagentjes in 2 seconden tot 90km per uur worden gelanceerd om vervolgens verticaal op een 'droptower' 34 meter omhoog te rijden en daarna een duik naar beneden te nemen. Er zitten 3 inversies in verwerkt. De wagentjes zijn ook vooruitstrevend en zijn volgens een tribune gebouwd met een gradatieverschil zodat elke passagier het gevoel moet krijgen vooraan te zitten. Het station van de achtbaan is overigens een replica van het echte Anubis-gebouw op 2/3 van de werkelijke grootte, waardoor de bezoeker het gevoel krijgt dat hij in de echte serie rond loopt.

[bewerken] Toekomst

In de zomer van 2011 opent Plopsaland de Panne 'Mayaland', een indoorhal gethematiseerd naar figuurtje Maya de Bij. Deze hal zal 10 nieuwe attracties tellen, twee themarestaurants en een winkel. De totale kostprijs zou om en bij de 8 miljoen euro bedragen. Ook het restaurant Mr. Spaghetti op het dorpsplein zal afgebroken worden , en naast Mayaland zal een nieuw restaurant gebouwd worden onder diezelfde naam. Het zou volledig in de stijl van Italië zijn met de typische balkonnetjes en andere accenten. In januari 2011 werd gestart met de afbraak van Mr. Spaghetti en de opbouw van Mayaland.In 2012 begint men met de opbouw van een Plopsahotel. Er zullen ook een aantal attracties worden verplaatst om een duidelijke Mega Mindy zone uit te breiden.